Forum >> Milyen a jó olaj?

bb1828-06-2007 07:37:31 // 1154
Na ez pont nem igy van. Mivel foglalkozom olajjal, muszáj olvasgatnom is roluk, ha valaki megkérdezi hogy ezt vagy azt ajánlom-e. Van egy ujság : Dekra magazin, kimondottan kenéstechnikával foglalkozik. Megrendelhetö 14 euro/db. Ha nem is ismerem mindet, legalább hallottam roluk, és em kérdezek olyan marhaságot, hogy miota és ki ismeri, és átcsomagolják-e más olaját. Amik itt szerepelnek mind nagy cégek. Persze odairtam hogy a teljesség igénye nélkül, igy kimaradt pl a MOTUL is amit 12-15 évvel ezelöttig itthon nem ismertek még tán a szakmában sem.

Nem erröl van szo hogy jobb. Én abban nem hiszek, hogy ez az olaj kimondottan alfához lett fejlesztve. Vannak olajok amiket speciálisan egy fajta motorhoz/váltohoz készitettek a gyár kérésének megfelelöen, ilyen a PDTDI motor is, vagy a BMW-nek van olyan váltoolaja amit jelenleg csak a CASTROL készit. De ez nem egy márkához készül hanem egy motor vagy hajtás tipushoz. Ezt ne keverjük össze. Az alfának nincsenek ilyen speciális motorjai.

Abban Te is biztos lehetsz, hogy az ár nem mindig takarja a minöséget, de az hogy mi lehuzos vagy mi nem azt igy nem mondja meg talán senki. Én sem mondtam ilyet, csak hogy a Selénia alfás körökben tul van misztifikálva. Ugyanugy mint a csigaevöknél az ELF, BMW-nél a CASTROL, vagy amerikai tipusoknál pl a TEXACO. Ezek a cégek összefonodásai, közös üzleti érdekei.

Te sem tudhatod mit tud az ADDINOL, én is ,,csak,, hiszek benne, és a tapasztalataim is ezt támasztják alá. Vannak olyan cégek, amik kimondottan az árral manipulálnak : ROWE, DELPHI. Ezeket sem szivesen teszem az automba, bár a dobozra rá van irva hogy szerintük mit tud, és azt a minimumot biztos el is éri. Na ilyenek árával nem lehet versenyezni. Vagy a sokat emlegetett Gazdaságos olajok. Na ezek tényleg csak az áruk miatt tudnak maradni. Utjaim során rendszeresen ütközöm olyanokba, ahol drágálják az általam ajánlott terméket, és sok olyan is van, ahol egy gyengébbet tudunk kiváltani egy jobb és olcsobb darabbal. Ez tehát kétélü fegyver. Szerintem az ADDINOL nem olcso, de nem is drága, ugy mondanám hogy megéri a pénzét, desokszor komolyan kimutathato gazdasági elönnyel jár a használata. ( ritkább olajcsere, ritkább meghibásodás ).

Érdekesség képpen csak annyit, hogy egy bizonyos hajtomü olaj családra, napi 24 orás igénybevétel esetén 1,5-2 év garanciát vállal, hogy a hajtomüben nem keletkezik további kopás, és ezt nemzetközi garanciával !!! Itt persze komoly hajo vagy nagyüzemi hajtomüvekre kell gondolni, de ott veszik is rendesen. De ki ad még ilyen garanciát ?

Mindazonálltal nem misztifikálom, és nem szolok le más terméket, csak mert olyan kedvem van. Ismétlem, saját tapasztalatokrol beszélek, meggyözödésböl. Itt a forumon is vettek már tölem, és meg vannak vele elégedve. Nekem ez elég.
GEORGE28-06-2007 06:41:55 // 1153
Ismételten tanúbizonyságot adsz annak, hogy te "papirból" ismered az olajokat illetve azok "betűhalmazai" alapján tudod csak kategorizálni.

Amúgy ha ennyire nem vagy kibékülve a SELÉNIÁ-val nem kell használni és kész!!
De fikázni se kéne azt amiről csak annyi tudásod van, gogy Seléniának hívják és neked drága!

Mennyiszer cserélsz olajat egy évben???
Mekkora különbözet egy másik olajjal elvégzett olajcsere közt??
2-3ezer?????
Ha évente cserélsz akkor 2-3zer forinton foggarasoskodsz?????
GEORGE28-06-2007 06:31:44 // 1152
Te is csak most kerested ki a netről ezt a sok olaj céget :-))))))
ne mond, hogy te is mind ismered!! :-))))

Szerinted az Addinol mennyivel jobb olaj mint az itt szóbanforgó pár ember álltal lehúzós SELÉNIA olaj?????

Én továbbra is azt vallom, hogy az Addinol csak az ára miatt tud megmaradni itt a piacon.
Ofi27-06-2007 22:16:51 // 1151
Elég furcsa a hozzáálásod mivel én úgy tapasztaltam, hogy pont ti kezdtétek el a Seleniát szidni és ocsárolni " egyszerű marketing fogás, hogy az Alfa motorokhoz fejlesztve " és még néhány hasonló, sok ilyet írtatok ti is, akkor miért vagytok megsértve ha valaki ellent mond nektek. Lehet hogy én roszkor olvastam bele de az indulatok akkor kezdtek elszabadulni. Én személy szerint szándékosan nem avatkoztam bele sokáig mert nem éreztem üzletileg tisztességesnek úgy dicsérjni az általam forgalmazott terméket, hogy közben mások termékét ocsároljam, sajnálom hogy ezzel mások nem igy vannak.
Ferke27-06-2007 22:12:31 // 1150
Ez már megint cinizmus.:((( Miért lenne ez vallás? Puszta tények:
- A Selenia nekem elég, nem kell jobb, mert ezt használom már ezer éve, és nem voltak soha kenési problémáim.
- Szerzem olyan olcsón, mint Te bármilyen olajat, tehát innentől már az ár sem releváns
- Lexarom, hogy milyen olaj mit tud, én abban hiszek, hogy ne menjek 8-9k-nál többet vele
Tehát ez nálam nem vallás, egyszerűen feleslegesnek érzem ezt az olajkérdést túlragozni, ha lenne annyi időm, hogy olajakkal kísérletezzek, akkor azt inkább arra fordítanám, hogy összefűzzek egy újabb boxit, mert annak van értelme...
Ferke27-06-2007 22:02:14 // 1149
Ezeket az olajokat én is mosásra használom. ez csak azért jött szóba, mert azt állítottam,h ogy a jobb olajtól nem lesz hosszabb életű a motor, inkább az olacsere gyakorisága a fő tényező. Erre Selmak kérdezte, hogy ha a jobb olajtól nem lesz hosszabb életű, akkor miér ragszodok a seléniához és miért nem Opel vagy Tusko Gazdaságost rakok bele? err írtam, hogy a teszis olaj kimondottan rövidíti az élettartamát, mert egyszerűen nem megfelelő az az olaj. És itt kicsit elvesztettem a fonalat, mert nem volt logikus a kérdés...
bb1827-06-2007 19:04:46 // 1148
Erre csak annyit, Hogy én pl. a Subarus, de tudtommal az itteni forumon is ajánlottam, hogy dobjuk össze a lét néhány mérésre. Nem nagy pénz, kb 10 ezer mrésenként.

Szépen összeülünk, és többek szeme láttára töltünk különbözö olajokbol jelöletlen flakonokba mintát, csak éppen sorszámozzuk, és elküldjük pl a mol laborba.

Komolyan érdekelne engem is, mert sok turpszságra derülhet fény. Nem biztos hogy jol jövök ki belöle, de azért bizom benne.

Amugy amiket belinkeltél termékleirásokat, azokat bármilyen olajos honlapon megtalálod, már mindenki mindent leirt amit lehet, ujat ugysem nagyon tudnak kitalálni. A leirások jo része még mindig a 20 évvel ezelötti olajtulajdonságokhoz méri a terméket.
bb1827-06-2007 18:55:54 // 1147
és 4 teknösbéka tartja a hátán

Ez biztos mert olvastam egy 1700valahányas könyvben.

:-))
bb1827-06-2007 18:51:59 // 1146
Azért vigyázz, ezt a tesco meg egyéb szemeteket ne keverjük ide. Olajokrol beszélünk.
Én ezeket csak mosoolajnak vagyok hajlando használni, nem is teszek semmibe ilyet, csak ha az ügyfél hozza. Akkor meg az ö baja...
Selmak27-06-2007 18:50:21 // 1145
Szerintem hagyjuk a HÍVŐket mert képesek szent inkvizíció elé citálni az autóinkat.
bb1827-06-2007 18:50:08 // 1144
George !!

Légy szives vedd már tudomásul, hogy ez kamu, hogy az alfa motorok kenési tulajdonságai...

Ezen az alapon mindegyik cég mondhatná, hogy ez vagy az a jo olaj kizárolag az ö autojukba. E helyett azt irják, mondják, hogy ezt vagy azt ajánljuk. És szerintem ez sokkal tisztességesebb mint az a rablomese amit az alfa terjeszt.

Mitöl más ( technikailag ) egy alfa motor mint a többi ? Tulajdonképpen semmivel sem.

Egyszerü összefonodás az egész.
bb1827-06-2007 18:46:27 // 1143
Az ADDINOL 70 éve van a piacon.

Vagy azt hitted, mert nem rég került a tudatunkba pl a Q8 az is csak 10 éves cég ? Vagy sorolhatnám azokat az olajgyártokat akik nem forgalmaznak üzemanyagot, és ezért nem olyan ismert a nevük.

A teljesség igénye nélkül néhány: ADDINOL, ARAL, Agip, AVIA, BayWa, Bechem,Bizol, Block, BP, Calpam, Castrol, Chevron, De Oilebron, DGM, ELF, Eller Montan, EMKA, ExxonMobil, Flnke,FUCHS, Hoyer, Hunold, JET, KLUTH, LÜHMANN, Meguin,OEST, Orlen, Panolin, Pennasol, Pentosin, Pohlmann, Profi-tech, Ravenol,SRS, Sips-Dieter Döcker, unoco, SWD, Tamoil, SVG, HGK, Tunap, Unil, Wisura,Wunsch Öle, Zeller+Gemelin,

Fogadok, hogy a nagy részéröl semmit nem hallottál még, attol még vannak, és nyilvántartott komoly cégek.

Nagymamám sem látott még egymillio dollárt, de attol még lehet hogy van...

Amugy ha többet akarsz tudni a cégeröl, menj fel a honlapukra Pl: addinol.hu, vagy addinol.de, vagy addinol.sk, vagy ro stb...

Igy diohéjban.
Selmak27-06-2007 09:54:30 // 1142
Ezt 85-90% adatályékoztatási kötelezetségét az olajgyártóknak nem tudtam, de akkor mégis csak azt igazolja hogy nagy különbség nem lehet az azonos teljesítményszintű olajok között. Valaki rögtön az mondja hogy lényeg az eltikolt 15%ban van, de a mai analitikai laborok mellett medig marad ez titokban?
Ofi26-06-2007 23:24:57 // 1141
Az olaj különböző adalékokból jön össze amit még a nagy olajtársaságok is valamelyik adalék gyártotól veszik, van belőllük Kb 5-6 nem tudom pontosan de az egyik pontosan a Selenia tulajdonában van. Szoval ott tartottam megveszik az adalékot bekeverik és mindenki tesz hozzá még valami saját adalékot is, utána ezt egy nemzetközi adatbázisba le kell adni, de nem az egész adatot csak kb 85-90 százalékát. A maradék pedig az ő titka marad, ha pedig nem adja le akkor nem büntetik meg mert senki nem kőtelezhető, hogy üzleti titkait kiadja, de akkor kizárják a szervezetből és többé nem fér hozzá a többi olajtársaság " nyilt titkaihoz".
ATE TR26-06-2007 23:22:26 // 1140
Azt már nem tudom. Nekem az OMV-s maradt meg. De régen volt. :-PPPPPP Valahol csak meg vannak ezek a videók a neten. Na, ha nagyon unatkozni fogok, akkor megkeresem. Ez se most lesz. :-)
GEORGE26-06-2007 23:19:54 // 1139
Látom már finomitod a véleményed meg kevered is az enyémmel.

Én sose mondtam, hogy a csúcsok csúcsa a SELÉNIA!!!!
Én azt mondtam Alfába az való.
Ezzennel veled lezárom ezt a vitát, mert egyrészről téged meggyőzni nem lehet másrészről meg nem is tudod milyen olajai vannak a Seléniának, harmadrészről meg nem fogok ilyenért össze veszni itt senkivel sem!

Használj olyan olajat ami neked megfelelő.
Selmak26-06-2007 23:17:19 // 1138
Volt az OMVnek is hasonló, meg Shellnek a tankergépes Ferraris reklámja,
ATE TR26-06-2007 23:14:37 // 1137
Az nem az OMV-s reklám volt? Ilyenre én is emlékszem. :-O :-)
Selmak26-06-2007 23:06:07 // 1136
SZVSZ te vagy hajthatatlan. Soha nem mondtam hogy nem jó Selenia csak azt hogy nem mindenható és főleg nem azon az áron.

Ha van egy szinte ugyan olyan firkálmányokkal feliratouózott olaj mint a Selénia akkor honnan tudod melyik a kettő közül az Alfának való??

Elméletileg mindkettő.


Gondolod azon összetevőket amit az Alfa motorhoz igazitottak úgy mint a Ford a ford mocihoz azt ráfogja írni a Selénia??


A speciális követelményeket MOTOR gyártójának kell jelezni és megismerhetővé kell tenni az olajgyártók felé, ha ezt nem teszi meg súlyos szankció lehet a vége, az motorgyártó és vele szövetkezett olajgyártó esetében is.

A FORD esetében az ACEA energiatakarékos kategóriái az érdekesek A1/A5, B1/B5
Selmak26-06-2007 22:56:18 // 1135
Q8 annó akart magyarországon finomítót építeni, mert középeurópai bázisát it képzelte el. A MOL elérte az akkori kormánynál, hogy ne tudjon. Milyen szép is lett volna ha nem egyszereplős maradt volna az üzemanyagpiac. Mert hiába van több cégnak kútja az alapüzem anyagot a MOLtól kénytelenek venni,
GEORGE26-06-2007 22:53:18 // 1134
Látom hajthattlan vagy :-)

A te véleményedtől eltérően jó olaj a Selénia.
De te azt használsz amit akarsz.
Ha van egy szinte ugyan olyan firkálmányokkal feliratouózott olaj mint a Selénia akkor honnan tudod melyik a kettő közül az Alfának való??

Gondolod azon összetevőket amit az Alfa motorhoz igazitottak úgy mint a Ford a ford mocihoz azt ráfogja írni a Selénia??
Lobot26-06-2007 22:44:39 // 1133
Srácok! Légszi ne személyeskedjetek. Nem hiszem, hogy attól ha valakinek a szakmája állatorvos nem érthet az autókhoz, vagy ha valaki autószerelőnek tanult akkor az már mindent tud (ha valaki nem ért velem egyet, akkor vigye az autóját "szakszervízbe", és majd megtudja mire is gondolok...).
Q8: Legyen elég annyi, hogy kb 15-20 évvel ezelőtt (az se ma volt) Magyarországon is volt benzinkút hálózatuk, amit kivonulásuk után (akkoriban még túl kicsi piac voltunk) talán az Aral vagy az ÖMV vett át (remélem most nem azzal áll majd elő valaki, hogy az Áfornak is volt hálózata, mert a kettő azért nem egy kategória). A korom beliek talán még emlékeznek arra az időre, amikor itthon megjelentek a műholdas adások (MTV, SKY, Super). Na ott anno folyamatosan nyomatták a reklámjukat, aminek a végén együtt ment autó, kamion, vonat, repülő... Imádtam. Nagyon szép volt (gyerek fejjel legalább is). Ja! És tuti olaj forrásuk van, mivel mint azt a neve is sej(k)tetni engedi, kuwaiti a cég...:-) Ettől persze még lehet, hogy szar amit csinálnak. Nem t'om. Nincs tapasztalatom vele.
Addinol vs Selenia: Valószínüleg ha megkérdezel egy más márkáért rajongó autóstársad, hogy szerinte milyen olaj a Selenia, akkor pont azt fogja gondolni, mint te az Addinol-ról... Mi a szent szar lehet az a Selenia? Maradjunk annyiban, hogy jobbára csak az Alfások, olasz autósok ismerik... Az Addinol se ma kezdte, gondolom 1936 óta azért már ők is láthattak pár dolgot. De véleményt nyilvánítani nem tudok, mivel még sosem használtam egyetlen terméküket sem.
Elnézést, hogy nem kifejezetetten a topik témájához szóltam hozzá, csak engem zavar, ha egy vita személyeskedésbe csap át, vagy ha valamit azért gondolunk szarnak, mert még sosem hallottunk róla.
Selmak26-06-2007 22:44:00 // 1132
"A DR úr fikázza a SEléniát holmi prospektus adatok alapján."

Tévedés nem fikáztam, csak kijelenttem hogy nem mindenható a Selenia, hanem csak középszintű olaj, erre hívők rögtön eretneknek kiáltank ki.

"Én azt szeretném megtudni tőle, hogy mint laikus honnan picsából tudja megkülönböztetni hogy melyik márkájú olaj fele meg a motornak?"

Kinyitja az autó használati útmutatóját, megnézi a teljesítményszintet és választ magának megfelelőt. Esetleg a neten utánanéz vagy szakembert megkérdez.
Ofi26-06-2007 22:42:13 // 1131
Sziasztok!
Szeretnék annyit hozzászólni most már én is, hogy aki azt mondja a Selenia csak követi a többi olajtársaságot jó lenne ha néha utána nézne ugyanis több mint 2 éve jelent meg a
Selenia Star aminek a minősitése:SAE 5W-40, ACEA A3/B3, API SM, FIAT 9.55535-H2 APPROVAL N?F216.D05
A Selenia MUltipower:SAE 5W-30, ACEA A1/A5, API SL, FIAT 9.55535-G1 APPROVAL N?F315.B04, GM-LL-A-025
Selenia Multipower C3:SAE 5W-30, ACEA C3, API SM/CF, BMW LL-04, MB 229.51, VW 502.00, VW 505.00, VW 505.01
Selenia Multipower Specs:SAE 5W-30, ACEA C3, ACEA A3/B4, VW 504.00-507.00

Selenia Gold aminek még a Georgge sem tudta a pontos minősitését mivel nem régiben változott:SAE 10W-40, ACEA A3/B3/B4, API SM/CF, MB 229.1, VW 502.00-505.00

Ha az ár nemtetszik azért lehet engem szidni de én nem is tudok akkora kedvezményeket adni mint a nagy olajtársaságok. Ráadásul azt is tudomásúl kellene venni hogy a Selenia elég komoly pénzekkel szál be a motor fejlesztésekbe is még ha ez jelenleg a benzineseknél nem is annyira érezhető.

Azért mert egyesek nem tudnak ( nem akarnak tudni ) a Selenia új fejlesztéseiről azért
az nem azt jelenti, hogy nem fejlesztenek.

A nagyság pedig nem ott kezdődik, hogy valakinek a neve ismertebb mert az országutakon látom a benzinkutjait.
Selmak26-06-2007 22:40:04 // 1130
Honnan tudod hogy valójában be lett-e vizsgálva az az olaj vagy csak a nyomdába rányomtatták?????


Nagy olajcégek olaji setében a konkurens cégeknek szerinted mi az első dolguk? Saját laborjaiban molekuláira analizálják az olajat és ha véletlenül nem tudná a ráírtakat azonnal felnyomnák az ACEAnál és API nál, ha netán többet tudnak azonnal lekoppintják.


Szóval még mindig nem magyaráztad meg, hogy honnan tudod megállapítani mint laikus hogy melyik a jó olaj a motornak???????


Bizonyos gyári előírások pl. VW 502 teljesítése a ACEA és API előírásoknál magasabb minőségi szintet jelent.
ATE TR26-06-2007 22:37:29 // 1129
Ja, oké. :-DDD Csak gondoltam mondok okosat. :-DDDD
GEORGE26-06-2007 22:36:18 // 1128
De most nem gázról volt szó hanem motorolajról :-)
ATE TR26-06-2007 22:35:08 // 1127
Nem? Erre fele is van. Haver a volt aujdiját ott töltötte mindig fel gázzal. Ő azt mondta nagyon jó. Tőle kb 30 km-re volt a kút, de inkább odajárt gázért. :-)
GEORGE26-06-2007 22:31:42 // 1126
Én nem ismerem és nem hallottam eme márkáról....
GEORGE26-06-2007 22:29:58 // 1125
Már rég nem erről szól.
A DR úr fikázza a SEléniát holmi prospektus adatok alapján.
Én azt szeretném megtudni tőle, hogy mint laikus honnan picsából tudja megkülönböztetni hogy melyik márkájú olaj fele meg a motornak?
De ezt elengedi a füle mellett....
Megértem mert mint laikus soha nem tudja megmondani melyik a jobb motorolaj, csak a reklámból és flakonokra írt betűhalmazból tudja megállapítani .....de egy régi bevált olajra akár rá se kell írni semmitse mert bizonyitott az évek során és a kilométerek százezreivel hogy jó.
Egy Addinol vagy mi meg jobb ha teleírja a flakont mert a neve alapján senki sem venné meg.....most írhattam volna mást is az Addinol helyett....
Rumi26-06-2007 22:27:51 // 1124
nem tudom de beszéljünk most egy kicsit a lukoilról és olajaikról
azt hallottam ár/érték arányban ütősek :))
GEORGE26-06-2007 22:26:33 // 1123
Most allig van gyári mínősítése vagy nincs neki??

Egy Shell nek vagy Agip nak vagy egy Aral nak menyivel van több gyári minősítése mint a SELÉNIA nak?
Rumi26-06-2007 22:24:47 // 1122
olvasgatva az hozzászólásokat igazából csak egy kérdés merült fel bennem.
itt mindenki autóversenyző és folyamatos magas igénybevételnek teszi ki az alfáját?

mert ha nem így van szeirntem partalan a vita.
az itt elhangzottak alapján a lényeget tökéletesen leírta üvegtigris. az adott minősítéssel ellátott olajak közül tök mindegy hogy Selénia vagy Castrol vagy bármi
a nagyobb tudás a régi motoroba ugyszintén felesleges, utcai használat mellett garantáltan nem befolyásoló tényező.

én a gyakori olajcserékben hiszek ;)
GEORGE26-06-2007 22:24:11 // 1121
Szerinted a Selénia nem elégiti ki a motor igényeit?????

Amúgy te melyik gyárnál vagy érdekelt hogy folyamatosan lehúzod a Seléniát????
GEORGE26-06-2007 22:23:09 // 1120
Az hogy neked sokba kerül az a te spec problémád, már meg ne haragudj.
nagyon odavagy a flakonokon láthat számoktól és betüktől.
Honnan tudod hogy valójában be lett-e vizsgálva az az olaj vagy csak a nyomdába rányomtatták?????

Szóval még mindig nem magyaráztad meg, hogy honnan tudod megállapítani mint laikus hogy melyik a jó olaj a motornak???????
GEORGE26-06-2007 22:17:10 // 1119
Most már össze vissza beszélsz....Ha a Fordba Ford olaj kell a PDTDI meg megint csak spec Olaj akkor az Alfákba és a Fiatokba is spec olaj kell, ennek a márkának meg a neve : SELÉNIA!!!
Üvegtigris26-06-2007 22:13:04 // 1118
Igazad van!

Sokan írjátok, hogy a Selenia milyen drága, pedig élelmes emberkék lévén jóval olcsóbban is meg tudjuk szerezni, mint 2500Ft//l, akkor pedig mi az, hogy sok?
Ezzel kapcsolatban azért fontos megemlíteni Ofi hozzászólásából kiragadva, hogy amíg ők (Elaforg) az olasz gyárból szállítják a közvetlen jó minőségű olajat, addig vannak akik itthon csomagolják és nem minden esetben, de van, hogy a "részveszteségeket" pótolni kell...
Ferke26-06-2007 21:55:17 // 1117
Azért az, hogy drága, eléggé szubjektív. Mit értesz drága alatt? Sztem én olcsóbban szerzem a selenia-t, mint másvalaki bármilyen más hasonló kaliberű olajat. Innentől kezdve az ár már nem tényező...
Selmak26-06-2007 20:54:36 // 1116
Elejétől kezdve az próbáltam elmagyarázni hogy egy adott teljesítményszintű motorolaj esetén a különböző márká között nincs és nem is lehet nagy különbbség, ha kielégíti a motor előírásait akkor mindenki azt veht ami neki legjobban megfelel. Nem mindig a legdrágább a legjobb.
Üvegtigris26-06-2007 20:24:40 // 1115
Gyerekek, ha ennyire be akarjátok bizonyítani az igazatokat menjetek be egy független laboratóriumba és mindegyikőtök a "saját" olaját vizsgáltassa be zirka 60K ért oszt kész : D
Egyébként szerintem minden motorkonstrukciónak megvan az előírt minőségi szintje, amit a motor megkíván, ha valaki magasabb minőségi szintűt szeretne beletölteni persze azonos viszkozitási osztályon belül ám tegye, de ezzel csak annyit fog elérni, hogy nem 350ezer km-t fog elmenni a motorja, hanem 353ezret. Természetesen használatfüggő, de kb ekkora arányú különbségre lehet számítani. Kérdés, hogy ez megéri-e?
Az előbbiekben "korszerűtlenebb" motorkonstrukciókra gondoltam, akár fáj, akár nem idetartoznak a TS motorok is. / Tehát nem azt mondom, hogy rosszak, de már igencsak egy 10 éves technika /
Modern dízel ( CR, adagolóporlasztós ) és modern benzines ( közvetlen befecskendezéses ) motoroknál természetesen más a helyzet. Ezeknél a motoroknál tényleg nem szabad olcsóságra, vagy másra törekedni, csakis a prémiumminőségre.
Nem akarom a kedvenc kis márkánkat ócsárolni, de a JTD/JTDm-en és a Jts-en kívül nincs nagy előrelépés motorfejlesztések terén. Dízelfronton még érthető, de benzines oldalon Jürgenék nagyon odabasznak-persze itt van az új Bravo 1.4 közv. befecskendezéssel és turboval 120/150 HP-minket.:
VW konszern: 1.4 TSI közv. befecsk. +turbo +kompresszor 170HP Az 1.8 TFSI motorjuk is csodálatraméltó megoldás.
PSA csoport - BMW: 1.6 közv. befecsk. feltöltős motorja.
Na igen ezekhez már tényleg kellenek az igazi prémium olajak.

A Seleniara sokan mondjátok, hogy agyonmarketingelt, de akkor mi a Castrol, a Mobil, az új OMV Bixxol csoport, meg sorolhatnám. Nekik is van szép flakonjük meg nagyon nagy hírverésük.
De mindezekmellett az én szerény véleményem, hogy Alfába nyugodt szívvel rakjatok Seleniát /én is ezt rakom haverom 146 1.4 TS-be/. Nem nyújt különleges előnyöket, de egy Selenia 20K is van olyan jó Alfiba, mint pl. Castrol Magnatec és ha más nem csak a digókat részesítsük előnyben és ha kérdezik milyen olaj van az autóban ne azt vágjuk rá, hogy fasza kasztrol, hanem, hogy Selenia, hogy legalább a hozzá nem értők megkérdezzék, hogy milyen olaj és mi elkezdjük mondani, hogy CuoreSportivo meg ..

Na bocsi, hogy egy kicsit elkalandoztam, megmondom őszintén én Mobil párti vagyok, de a Castrolt is szimpatizálom én szinte csak ezeket az olajokat használom és semmi bajom velük.
Végösszegzésként meg annyi, hogy nem vettem két ugyanolyan újautót, nem mentem velük ugyanannyi km-t ugyanolyan körülmények között ugyanannyi év alatt ugyanazzal a két két külön olajjal folyamatosan, így egyetlen olajmárkára sem mondanám rá az áment.

Ennyi.

SZERINTEM : D
Selmak26-06-2007 15:34:50 // 1114
Okozhat károsodást, mert nem abba motorba fejlesztették ki. Ford nagyon ráment az low emisszion motorokra és ezek speciális olajat igényelnek. de csak PDTDI minősítéssel rendelkező olajat se rakhatsz bármibe.
Selmak26-06-2007 15:32:16 // 1113
A selenia tud bármilyen mérési erdméyn bemutatni az nemzetközi minősítéseken kívül? Alig van gyári minősítése. Bár a Fiat már rég leszokott a gyári minősítésekről.
Selmak26-06-2007 15:30:41 // 1112
Megfelelő, de messze nem a legjobb, főleg az árát is figyelembe véve.
GEORGE26-06-2007 15:20:32 // 1111
Akkor most megfelelö olaj az Alfákba a motor típusának megfelelő Selénia vagy sem????
GEORGE26-06-2007 15:19:27 // 1110
És ha betöltöm az Alfa motorba akkor mi lesz?
Azt nem fogja kenni?
Károsodást okoz??
Miért nem lehet Alfába önteni?
GEORGE26-06-2007 15:18:26 // 1109
Olvass vissza és mutasd meg hol írtam olyant hogy a Selénia talált volna fel akár mit is a többiek elött!!!

Másold már ide annak a hsz-nek a számát!!

Inkább erre válaszolj mert erről nagyon csendben vagy!!

De miért hiszed el neki??
Elédd tett akármilyen mérési jegyzőkönyvet ahol be tudja hitelt érdemlően biuonyitani hogy amit Ő ajánl az jobb mint a Selénia?
Vagy mi alapján hiszel neki??
Ez azért érdekelne engem, hogy egy "laikus" mi alapján hiszi el hogy egy másik olaj jobb egy másik olajtól.
De miért hiszed el neki??
Elédd tett akármilyen mérési jegyzőkönyvet ahol be tudja hitelt érdemlően biuonyitani hogy amit Ő ajánl az jobb mint a Selénia?
Vagy mi alapján hiszel neki??
Ez azért érdekelne engem, hogy egy "laikus" mi alapján hiszi el hogy egy másik olaj jobb egy másik olajtól.
Selmak26-06-2007 15:17:52 // 1108
ACEA A1-t eleve nem tölthetsz az alfába.
Selmak26-06-2007 15:17:03 // 1107
Úgy állítod be mint ha Selenia találta volna fel a spanyolviaszt, holott jól megkésve tudta csak követni a versenytársakat.
GEORGE26-06-2007 15:16:37 // 1106
Akkor hogy töltsem Alfába ha csak Fordba tölthető???
GEORGE26-06-2007 15:16:03 // 1105
VS MAX DIESEL

LEÍRÁS
Kiváló minoségu és hatású ásványi alapú univerzális motorolaj. Bármely gyártó dieselmotorjához használható.


JELLEMZŐI
A VS MAX DIESEL olaj a VS DIESEL olaj továbbfejlesztésének eredménye, amely gázolajt felhasználó motorokhoz alkalmazható első olaj volt. Az FL SELENIA cég szakemberei által kidolgozott formula előrelépést jelent a lassú égésű dieselmotorok alkalmazásából eredő követelmények kielégítése irányában.
A VS MAX DIESEL szóródási tulajdonságai védik a motort a gázolaj égési folyamatának káros következményeitől, valamint a szennyező anyagoknak – többek között korom vagy szén – a motor neuralgikus pontjaiban (dugattyúk, vezetékek) való lerakódásától.
A fenti anyagok lerakódása a teljes jármű hibás működését, illetve üzemanyag fokozott fogyasztását eredményezheti.
Ezen kívül, a VS MAX DIESEL olaj tulajdonságai hozzájárulnak a megfelelő viszkozitási fok tartásához teljes működés alatt, ami alacsony hőmérsékletben lehetővé teszi a motor indítását.

FELHASZNÁLÁS
A VS MAX DIESEL jelentosen túllépi a legnagyobb európai autógyártók által támasztott minoségi követelményeket, ezért használható bármely gyártmányú szívó dieselmotor esetében is.




AJÁNLÓ CÉGEK
Fiat, Iveco

SPECIFIKÁCIÓ
SAE 15W-40
CCMC PD2
API CD/SF
MIL-L-2104 D LEV.
UNI 20153
FIAT 9.55535
Alfa Amore doesn't take any responsibility for the posts.